POREZ NA DOBIT

Udruge koje obavljaju gospodarsku djelatnost i obvezni su plaćati porez na dobit imaju dvije opcije obračunavanja i plaćanja poreza.

O prvoj mogućnosti, paušalnom plaćanju poreza na dobit smo pisali ranije na: https://cci.hr/pausalno-placanje-poreza-na-dobit/

Druga mogućnost koju je zakonodavac predvidio za neprofitne organizacije je utvrđivanje porezne osnovice prema računovodstvenim propisima. Prijava poreza se podnosi jedanput godišnje i to do 30.04. tekuće godine a za prethodnu godinu tj. razdoblje od 01.01.-31.12.

Porezna osnovica se računa kao razlika ostvarenih prihoda od gospodarske djelatnosti (u koju ne ulaze članarine, donacije građana ili po donacije prema potpisanim ugovorima) i rashoda koji su vezani za obavljanje gospodarske djelatnosti (računi za režije, telefon isl.) a ta porezna osnovica može biti umanjena ili uvećana sukladno Zakonu o porezu na dobit (Članak 6. i Članak 7. Zakona o porezu na dobit).

Porez na dobit obračunava se i plaća po stopi od 10%.

PRIMJER:

Kako biste već na kraju godine mogli izračunati koliki će vam biti iznos poreza na dobit donosimo vam primjer i iznose predujma poreza koji su organizacije obvezne plaćati:

Udruga je od obavljanja gospodarske djelatnosti u 2022. godini imala prihode od 20.000,00 kn a rashode vezane za obavljanje gospodarske djelatnosti 15.000,00 kn.

Porezna osnovica = prihod – rashod

20.000,00 kn-14.000,00 kn = 6.000,00 kn

6.000,00 kn x 10% = 600,00 kn

Kako se u ovom slučaju porez na dobit plaća po godišnjim predujmovima, tako će Porezna uprava  zadužiti udrugu za mjesečno plaćanje i to:

600,00 kn/12 mjeseci = 50,00 kn

Dakle, Porezna uprava zadužuje udrugu u 2023. godini plaćanja predujma svaki mjesec u iznosu od 6,64 eura (50,00 kn / 7,53450 eura).

Prijava poreza na dobit podnosi se na PD obrascu uz koju je potrebno dostaviti i financijske izvještaje. Porezna uprava može tražiti i dodatnu dokumentaciju (primjerice obrazloženje prometa po žiro računu, knjigu izlaznih računa i slično).

- Adriana Stanivuk
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva