PLAĆE: neto i bruto

PLAĆE: neto i bruto

 

Većina zaposlenika zna što je neto plaća i zapravo je to ono što ih u konačnici zanima. Tri su stvari koje trebamo razlikovati: neto plaća, bruto plaća i bruto 2 ili ukupan trošak plaće.

Neto plaća je iznos koji svaki zaposlenik primi na tekući račun. Bruto plaća koja je još poznata i kao bruto 1 je iznos na koji se obračunavaju doprinosi za mirovinsko, porezi i prirezi. Bruto 2 ili ukupni trošak plaće je iznos bruto 1 plaće i doprinosa za zdravstveno.  Ovaj ukupni trošak je u udrugama zapravo jako bitan jer većina donatora traži baš taj iznos kod prijave projekata i to je iznos koji pravdamo u izvještajima. Kod poduzetnika je bruto 2 iznos koji oni trebaju zaraditi kako bi radnicima isplatili neto plaću.

Svi radnici u RH imaju pravo na minimalnu plaću koja je određena zakonom i koja se svake godine mijenja. U 2019. godini iznos minimalne bruto plaće je 3.750,00 kn, dok je minimalna neto plaća 3.000,00 kn.

Na internetu postoje kalkulatori pomoću kojih možete izračunati neto, bruto ili ukupan trošak plaće i koji vam mogu pomoći kod planiranja i pregleda troškova.

Na sljedećem linku je jedan takav kalkulator: Kalkulator

Dodajte komentar

Vaša adresa neće biti vidljiva. Polja označena zvjezdicom * su obavezna.