ZAŠTO SU KVARTOVSKE KNJIŽNICE VAŽNE?

Prije dva dana građani devet kvartova u Zagrebu suočili su se s natpisima na njihovim kvartovskim knjižnicama koji započinju s uskličnicima:  PAŽNJA!!,  nakon kojih slijedi obavijest kako njihova knjižnica prelazi od 8.5.2023. na novo, JEDNOSMJENSKO radno vrijeme. Od knjižničara saznaju da ima manjak radnika u knjižnicama grada pa je napravljena preraspodjela radnika. Odabir je pao na onih devet knjižnica koje, navodno, imaju manji broj članova. Nije se očito uzelo u obzir da građani posuđuju knjige i u knjižnicama gdje se nisu prvi puta upisali nego ondje gdje pronađu knjige koje im trebaju.

I mi smo kao udruga djelomično zahvaćeni ovom odlukom jer osam godina besplatno i uz veliku pomoć volontera i studenata socijalnog rada provodimo aktivnosti za osobe treće dobi u jednoj od tih knjižnica. Od predavanja o sigurnosti vlastitog doma, umnog treninga, upoznavanja tradicijske glazbe naših krajeva do upoznavanja zagrebačkih ulica, organiziranja predstavljanja stanovnika kvarta do manjih ili većih pub kvizova – odgovaramo na potrebe članova. Posjećenost je već godinama neupitna. Imamo stalne sudionike, stanovnike kvarta Voltino u Knjižnici Voltino.

Istraživanje o potrebama i problemima starijih osoba gradske četvrti Trešnjevka sjever proveli smo u istoj knjižnici, sazvali nekoliko sastanaka fokus grupe i skupili 450 potpisa za zahtjev za produljenje autobusne linije iz grada. Osobe treće dobi osjećaju se vrijedne pažnje a njihovi prijedlozi i sugestije za povećanje kvalitete života su saslušane i provedene u nove aktivnosti.

Knjižnica sada radi u jednoj smjeni, radnici su preraspodijeljeni u druge knjižnice koje i dalje rade dvije smjene. Ali, ali, ali, u nekim od tih knjižnica nema aktivnosti od 8.00 do 8.00 (20.00), školska djeca ne dolaze pisati zadaće i čitati knjige, roditelji ne uče o roditeljskim vještinama, umirovljenici nemaju vježbe koncentracije i pamćenja, dječaci i djevojčice ne dolaze učiti plesti i kukičati, stanovnici nemaju mogućnost čitanja knjiga u skupini i raspravljanja o njima na čitateljskom klubu. Možda Knjižnica Voltino nema velike brojeve članstva, ali ima stabilno članstvo stanovnika naselja koji u nju dolaze kao što bi dolazili u društveni centar u zajednici kad bi takav postojao.

Zato su kvartovske knjižnice važne, one su centri društvenog života i centri razvoja kulture u kvartu.

Roditelji koji nemaju kome povjeriti dijete nižeg školskog uzrasta sa sigurnošću upute dijete na pisanje zadaće poslije škole u knjižnicu, mlada nezaposlena osoba s povjerenjem dolazi u knjižnicu preko interneta tražiti posao, stariji gospodin dolazi svako jutro pročitati vijesti na portalima, obitelji dolaze na pub kviz. Knjižnica nije posudionica knjiga, ona je puno više od toga. Zato je njena uloga važna.

Knjižnica Voltino je mjesto susreta, mjesto prijenosa znanja i vještina, mjesto slušanja glazbe, obilježavanja važnih datuma kvarta, „disanja s kvartom“ – ukratko, društveni kulturni centar za doslovno sve dobne skupine i sve uzraste djece i mladih.

U jednoj smjeni možeš posuditi knjigu, ali u jednoj smjeni ne možeš razvijati zajednicu.

- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva