Građani Omiša dogovaraju prioritet društvenog razvoja grada

Građani Omiša dogovaraju prioritet društvenog razvoja grada

U ponedjeljak, 30.10.2013. u prostorijama Ilirskog sjemeništa okupilo se 59 građana Omiša, predstavnika lokalnih udruga, institucija i jedinice lokalne samouprave s ciljem iznošenja prijedloga prioriteta društvenog razvoja.

Naime, Grad Omiš uspješno je prošao prvi krug natječaja za gradove do 30.000 stanovnika koji raspisuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu programa „Zajedno za bolje“ .

U pripremi projektnog prijedloga za financiranje od strane Nacionalne zaklada građani Omiša sudjelovali su u ponedjeljak u vođenom procesu javnog savjetovanja koji je provela Mirela Despotović iz Centra za civilne incijative (CCI).  CCI jedan je od 5 regionalnih centara podrške u Hrvatskoj koji financira Nacionalna zaklada.

Građani Omiša su nakon predstavljanja uvjeta natječaja i mogućnosti financiranja pozvani da u nekoliko skupina razmotre potrebe za društvenim razvojem u gradu i predlože inovativne programe koji će služiti građanima i biti održivi na način osiguranja poduzetništva u službi lokalne zajednice.

Evo kako je 7 skupina građana predstavilo potrebe i prioritet društvenog razvoja Grada Omiša:

1.    Skupina: Zdravlje i sigurnost mladih/ osvjetljenje školskog dvorišta, oprema školske radio postaje, otkup kioska i otvaranje školske kantine te kuhanje zdrave hrane u suradnji s udrugama Agape i Prijatelj za svu školsku djecu u Gradu. S vremenom bi ovo mjesto postalo mjesto suradnje svih udruga kao i ostalih dionika u Gradu. Zdrava hrana bi se uzgajala na gradskom zemljištu te bi kroz kantinu projekt bio održiv.

2.    Skupina: Obnova dvorane Ilirskog sjemeništa u polivalentnu dvoranu koja bi bila dana na korištenje svim udrugama s područja Grada. Dvorana je u vlasništvu Grada koji je također zainteresiran sufinancirati ovakav projekt s obzirom da u Gradu nema dvorane niti opreme za javna okupljanja i prezentacije, koncerte i slična događanja.

3.    Skupina : Obnova gradskog muzeja. Muzej je trenutačno suočen s problemimam velike vlage u svojim prostorima koja se treba sanirati kako bi oko 3,000 umjetnina proglašenih kulturnim dobrom RH bilo spašeno od propadanja jer se radi o djelima najeminentnijih hrvatskih umjetnika.

4.    Skupina: Obilježavanje tematskih staza i uključivanje mladih u društveni život Grada. U cilju odmicanja djece i mladih od poroka obilježio bi se Put soparnika, i druge tematske staze, tiskala bi se knjiga zaboravljenih dječjih igara koje su se igrale u ovom kraju, uredio bi se i opremio keramički muzej u Mimicama gdje bi se provodile radionice u keramici za djecu i mlade.

5.    Skupina: Obnova prostora kuglane i vraćanje tradicije kuglanja u Omišu. U svrhu organiziranja slobodnog vremena djece i mladih, te osoba s invaliditetom i umirovljenika obnovila bi se zgrada stare kuglane. Projekt bi bio održiv kroz ubiranje članarina i iznajmljivanje prostora.

6.    Skupina: Izgradnja dječjeg igrališta za nastavu tjelesnog i djecu s teškoćama u razvoju. Projektom bi se obuhvatilo postavljanje trave, sprava za vježbanje kako bi se djeci i osobama s teškoćama u razvoju pomoglo u osiguranju adekvatnog  tjelesnog razvoja. Prostorom bi se koristili svi potrebiti Grada Omiša kao i brojne omiške udruge i njihovi korisnici.

7.    Skupina: Osnivanje Centra za djecu i mlade u prostoru stare kuglane s opremanjem sobe za senzornu integraciju. Korištenje sobe organiziralo bi se uz djelomičnu ili cjelovitu naplatu što je osiguranje održivosti projekta.

Predstavnici Grada Omiša pozvali su po jednog predstavnika svake skupine u Građanski odbor koji će donijeti konačnu odluku koja ideja će biti razradjena za potrebe prijave Projekta. Rok za dospijeće projektnog prijedloga Nacionalnoj zakladi je 15.10.2013.

Dodajte komentar

Vaša adresa neće biti vidljiva. Polja označena zvjezdicom * su obavezna.