Građani Omiša dogovaraju prioritet društvenog razvoja grada

U ponedjeljak, 30.10.2013. u prostorijama Ilirskog sjemeništa okupilo se 59 građana Omiša, predstavnika lokalnih udruga, institucija i jedinice lokalne samouprave s ciljem iznošenja prijedloga prioriteta društvenog razvoja.

Naime, Grad Omiš uspješno je prošao prvi krug natječaja za gradove do 30.000 stanovnika koji raspisuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu programa „Zajedno za bolje“ .

U pripremi projektnog prijedloga za financiranje od strane Nacionalne zaklada građani Omiša sudjelovali su u ponedjeljak u vođenom procesu javnog savjetovanja koji je provela Mirela Despotović iz Centra za civilne incijative (CCI).  CCI jedan je od 5 regionalnih centara podrške u Hrvatskoj koji financira Nacionalna zaklada.

Građani Omiša su nakon predstavljanja uvjeta natječaja i mogućnosti financiranja pozvani da u nekoliko skupina razmotre potrebe za društvenim razvojem u gradu i predlože inovativne programe koji će služiti građanima i biti održivi na način osiguranja poduzetništva u službi lokalne zajednice.

Evo kako je 7 skupina građana predstavilo potrebe i prioritet društvenog razvoja Grada Omiša:

1.    Skupina: Zdravlje i sigurnost mladih/ osvjetljenje školskog dvorišta, oprema školske radio postaje, otkup kioska i otvaranje školske kantine te kuhanje zdrave hrane u suradnji s udrugama Agape i Prijatelj za svu školsku djecu u Gradu. S vremenom bi ovo mjesto postalo mjesto suradnje svih udruga kao i ostalih dionika u Gradu. Zdrava hrana bi se uzgajala na gradskom zemljištu te bi kroz kantinu projekt bio održiv.

2.    Skupina: Obnova dvorane Ilirskog sjemeništa u polivalentnu dvoranu koja bi bila dana na korištenje svim udrugama s područja Grada. Dvorana je u vlasništvu Grada koji je također zainteresiran sufinancirati ovakav projekt s obzirom da u Gradu nema dvorane niti opreme za javna okupljanja i prezentacije, koncerte i slična događanja.

3.    Skupina : Obnova gradskog muzeja. Muzej je trenutačno suočen s problemimam velike vlage u svojim prostorima koja se treba sanirati kako bi oko 3,000 umjetnina proglašenih kulturnim dobrom RH bilo spašeno od propadanja jer se radi o djelima najeminentnijih hrvatskih umjetnika.

4.    Skupina: Obilježavanje tematskih staza i uključivanje mladih u društveni život Grada. U cilju odmicanja djece i mladih od poroka obilježio bi se Put soparnika, i druge tematske staze, tiskala bi se knjiga zaboravljenih dječjih igara koje su se igrale u ovom kraju, uredio bi se i opremio keramički muzej u Mimicama gdje bi se provodile radionice u keramici za djecu i mlade.

5.    Skupina: Obnova prostora kuglane i vraćanje tradicije kuglanja u Omišu. U svrhu organiziranja slobodnog vremena djece i mladih, te osoba s invaliditetom i umirovljenika obnovila bi se zgrada stare kuglane. Projekt bi bio održiv kroz ubiranje članarina i iznajmljivanje prostora.

6.    Skupina: Izgradnja dječjeg igrališta za nastavu tjelesnog i djecu s teškoćama u razvoju. Projektom bi se obuhvatilo postavljanje trave, sprava za vježbanje kako bi se djeci i osobama s teškoćama u razvoju pomoglo u osiguranju adekvatnog  tjelesnog razvoja. Prostorom bi se koristili svi potrebiti Grada Omiša kao i brojne omiške udruge i njihovi korisnici.

7.    Skupina: Osnivanje Centra za djecu i mlade u prostoru stare kuglane s opremanjem sobe za senzornu integraciju. Korištenje sobe organiziralo bi se uz djelomičnu ili cjelovitu naplatu što je osiguranje održivosti projekta.

Predstavnici Grada Omiša pozvali su po jednog predstavnika svake skupine u Građanski odbor koji će donijeti konačnu odluku koja ideja će biti razradjena za potrebe prijave Projekta. Rok za dospijeće projektnog prijedloga Nacionalnoj zakladi je 15.10.2013.

- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva