Sajam tradicijskih proizvoda i usluga i „Žganci bez granica“ u Gvozdu

Na Tržnici i u Ruralnom turističkom informativnom centru u Gvozdu, održala su se 2. lipnja 2012. dva zanimljiva događaja.

Centar za civilne inicijative je organizirao Sajam tradicijskih proizvoda i usluga gdje su se na štandovima predstavljali lokalna poljoprivredna gospodarstva, zadruge i nevladine udruge. Predstavilo se 25 izlagača: OPG Dragojević, OPG Jerosimić, Suncokret – Centar za razvoj zajednice, Prva proizvodna zadruga žena Božur, Udruga za promicanje kulture življenja u skladu s prirodom –Eko Sense, PZ Kozarac- kozji sir, Centar za civilne inicijative, LAG Petrova Gora, Osnovna škola Gvozd, Udruga žena „Izvor“ Topusko, OPG Jelača Radomir, OPG Džakula Rodoljub, Udruga Most Perna, Ženska grupa Vojnić i Udruga Breza Krnjak, Vratarić Josip, LAG Una – Sana, Mirko Klasan, OPG Mioković, Županijska udruga povrćara „VRT“, Ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Robert Poturica, Društvo multiple skleroze Krapinsko zagorske županije, Udruga mladih K.R.I.D. Petrinja, Ranko Zinaja i OPG Dragić Rade – seosko domaćinstvo u Slavskom polju.

Sajam je posjetilo oko 400 posjetitelja iz okolice Gvozda, Topuskog, Gline, Petrinje i Zagreba. Turistička zajednica Karlovačka županije pozivala je Karlovčane na posjetu Sajmu te se odazvao i određeni broj Karlovčana. Na Sajmu su se nudili proizvodi sa sela kao što su : sirevi, med, različiti suveniri, proizvodi od filcane vune (Krnjak), nakit (udruga K.R.I.D.) i mnogi drugi. Posebnost sajma je dolazak udruge iz Zagorja – Društvo multiple skleroze Krapinsko zagorske županije koji su došli podržati Sajam i usput predstaviti radove s kreativnih radionica svojih članova. Partneri CCI-a na projektu prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom – LAG Una – Sana su predstavili tradicionalne suvenire i proizvode kao što su predmeti od drveta, ćilimi i sl., za što su posjetitelji pokazali velik interes.

Gastro događaj „Žganci bez granica“ također je pobudio velik interes. 10 natjecatelja pripremilo je maštovita jela sa žgancima kao glavnim sastojkom. Sudjelovali su Prva proizvodna zadruga žena Božur, Ekološko društvo Pan – Karlovac, Suncokret – Centar za razvoj zajednice, Udruga Breza Krnjak, Ženska grupa Vojnić, Most Perna, Udruga za promicanje kulture življenja u skladu s prirodom –Eko Sense, OPG Dragojević, Osnovna škola Gvozd i Udruga žena „Izvor“ Topusko.

Tročlani žiri u sastavu Robert Baćac, istaknuti hrvatski stručnjak za ruralni razvoj iz Istre; Slavica Gregurić, predsjednica Turističke zajednice Topusko i Alen Redžić iz LAG Una-Sana iz Bosanske Krupe najboljim jelom od žganaca ocijenili su jelo koje je pripremila Ženska grupa Vojnić te je ova udruga dobila prigodno priznanje za Majstora od žganjaca i veliku palentaru, kuhaču veličine 120 cm na kojoj piše „Moji žganjci su najbolji“. Svi ostali sudionici gastro događaja primili su priznanje o sudjelovanju i palentaru-kuhaču za žgance na kojoj je pisalo „I moji žganjci su dobri“.

CCI je za ovu prigodu predstavio svoju kuharicu „Žganci bez granica“ s više od 25 recepata na 70 stranica, te s više od 60 fotografija jela. Dali smo maštovit i raznovrstan pregled recepata iz Hrvatske, šire regije i svijeta, te još važnije, sva ta jela samostalno pripremili i dodali naše fotografije i komentare. Kuharicu možete nabaviti u našem uredu i krenuti na svjetsko kulinarsko putovanje.

Na našoj Facebook stranici pogledajte još fotografija i komentara o ovim događanjima.

http://www.facebook.com/pages/Centar-za-civilne-inicijative-CCI-Hrvatska/242604989122191

- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva