Porezna uprava: Kako isplaćivati naknadu za putne troškove?

Porezna uprava: Kako isplaćivati naknadu za putne troškove?

Provođenjem projekta te upitima više različitih organizacija civilnoga društva, često smo dobivali višeznačne odgovore za pitanja vezana uz isplatu putnih naloga suradnicima na projektu, volonterima i osobama koje su uključene kroz autorski angažman ili kroz ugovor o djelu.

Stoga smo odlučili zatražiti službeno mišljenje Porezne uprave, osobito stoga što naša uloga organizacije koja provodi podršku kroz Program regionalnog razvoja nalaže da s punom odgovornošću iznosimo tvrdnje i savjetujemo druge organizacije civilnoga društva.

Poreznoj upravi postavili smo sljedeća pitanja:

1. Molimo vas da nam date upute kako isplaćivati naknadu za putne troškove osobama koje za našu organizaciju odrađuju neke poslove i to:

A) volonter
B) suradnik koji dobiva honorar prema ugovoru o djelu
C) suradnik koji dobiva honorar prema autorskom ugovoru

2. Molimo vas da nam date upute kako isplaćivati naknadu za putne troškove osobama koje dolaze SUDJELOVATI u našim aktivnostima a nisu vezani uz nas nikako drugačije nego kao sudionici treninga, predavanja, radionice (možemo li njima zajedno isplatiti naknadu za putne troškove kao što je u prilogu prikazan primjer isplaćenih troškova na jednom našem projektu?)

3. Molimo vas da nam date upute kako isplaćivati naknadu za putne troškove srednjoškolskim učenicima (maloljetne osobe koje zajedno sa svojim nastavnicima dolaze u Zagreb iz drugih gradova RH na jednodnevne radionice? Trebamo im platiti trošak putovanja javnim prijevozom (putna karta) i trošak hrane? Napominjemo da su učenici VOLONTERI u našem projektu.

Odgovor Porezne uprave donosimo u cijelosti u privitku ovoga teksta i budite slobodni proslijediti ga svima koji se u provođenju aktivnosti nađu u sličnim problemskim situacijama.

Odgovor Porezne uprave

 

 

Dodajte komentar

Vaša adresa neće biti vidljiva. Polja označena zvjezdicom * su obavezna.