Građani predlažu prioritete društvenog razvoja u Dugoj Resi

U okviru priprema za prijavu projekta na natječaj „ZAJEDNO ZA BOLJE“, kojega je raspisala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, u Dugoj Resi je u četvrtak 20.rujna održan prvi zbor građana na kojem se okupilo preko 50 zainteresiranih građana, predstavnika tijela lokalne vlasti, poduzeća, udruga i ostalih zainteresiranih dionika društvenog razvoja.

Skup je otvorio Ivan Baršić, gradonačelnik Duge Rese te je naglasio spremnost gradskih vlasti da zajedno s građanima uđu u kvalitatan dijalog oko sadržaja budućeg društvenog projekta. Naglasio je da će grad Duga Resa u projektu učestvovati i sa 130.000 kn financijske potpore te da gradske vlasti žele dati potporu građanima da sami odluče što bi se sredstvima Nacionalne zaklade i Grada Duge Rese trebalo financirati u lokalnoj zajednici.

Milan Medić iz Centra za civilne inicijative je potom predstavio osnovne uvjete natječaja, a zatim je otvorena javna rasprava na kojoj su aktivno sudjelovali građani.

Prijedlozi za ulaganje u društvene programe su bili vrlo različiti, i kretali se u širokom rasponu zamisli o uređenju gradskog kupališta i izvora pitke vode u okolici grada, izgradnje ljetne pozornice u gradskom parku, preko uređenja kino dvorane za kvalitetnije provođenje javnih rasprava, do iskorištavanja dugoreškog jazz festivala za bolju međunarodnu i domaću promociju Duge Rese.

Ovim skupom proces dijaloga nije završen, nego je tek otpočeo. Dogovoreno je da se manje radne skupine za razradu pojedinih prijedloga sastaju redovito u prostorijama lokalne samouprave u popodnevnim satima. Na skupu su odmah imenovani gradski službenici koji će slijedeći tjedan biti na raspolaganju građanima u pogledu osiguravanja male gradske vijećnice u popodnevnim satima za provođenja manjih radnih sastanaka. U dopodnevnim satima isti službenici će pomagati proces donošenja odluke prikupljanjem informacije (cijene, dobavljače i sl.) koje će projektne radne skupine koristiti u svojim popodnevnim radnim sastancima.

Radio Mrežnica je pružila medijsku podršku ovom projektu, na čemu im zahvaljujemo. Posjetite njihovu web stranicu gdje možete pročitati i čuti kako je proteklo javno savjetovanje građana i lokalnih udruga na temu budućeg projekta.

- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva