Edukacija u sklopu projekta “Kod kuće je najbolje” RCT-a

U prekrasnoj Hrvatskoj Kostajnici jučer je CCI-eva trenerica Gordana Ramač održala prvu radionicu prvog modula, od ukupno tri, koje će voditi Centar za civilne inicijative u sklopu projekta “Kod kuće je najbolje: socijalne usluge u zajednici za stare i nemoćne osobe” koji provodi Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RCT).

Sudionice radionice, u projektu zaposlene kao njegovateljice, nastojat će uz našu podršku osmisliti svoj rad po završetku projekta organiziranjem u najprikladniji oblik djelovanja: udrugu, zadrugu ili obrt.

Projekt se odnosi na zbrinjavanje starih i nemoćnih osoba s područja Dvora, Hrvatske Kostajnice, Majura i Hrvatske Dubice koji ne mogu dobiti medicinsku njegu kod drugih pružatelja zdravstvenih i socijalnih usluga ili su u takvom stanju da im usluge koje ostvaruju nisu dovoljne.

Njegovateljice su dugotrajno nezaposlene žene i korisnice u sustavu socijalne skrbi iz Dvora i Hrvatske Dubice koje su završile program stručnog osposobljavanja za njegovateljice te su od 1. siječnja 2015. zaposlene na projektu.

Centar za civilne inicijative odigrat će ulogu u održivosti projekta budući da je potrebno osmisliti kako nastaviti ovo pozitivno djelovanje za krajnje korisnike – stare i nemoćne osobe, ali i same njegovateljice, žene od kojih su neke počele raditi nakon dvadesetogodišnje nemogućnosti pronalaska posla i uključenosti u sustav pomoći.

Stoga će CCI njegovateljice u tri dvodijelna modula educirati o modelima pravnog formaliziranja svoga rada po dovršetku projekta: bit će upoznate s načinima djelovanja udruga, zadruga i obrta kao pravnih oblika kroz koje mogu nastaviti svoje djelovanje, te biti detaljno upućene u prednosti i mane svakoga od oblika, u sve pravne obaveze pojedinog formata te u posljednjem modulu facilitirane k odluci o odabiru odgovarajućeg pravnog oblika za njihove potrebe i okolnosti u kojima djeluju.

Edukacija je nastavljena i u subotu 25.4.2015. u Hrvatskoj Kostajnici. Uz osnovnu temu, osnivanje i vođenje udruge, bilo je riječi i o novom Zakonu o udrugama, izvorima financiranja za organizacije civilnoga društva i mnogim drugim pitanjima, koja su interesirala njegovateljice zaposlene na projektu “Kod kuće je najbolje”.

 

- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva