Dječji vrtić Cvrčak – šareni i veseo centar eko-znanja Virovitice!

U prostoru Dječjeg vrtića Cvrčak u Virovitici, koji s puno uspjeha provodi ekološki program, u sklopu programa E-misija koju Centar za civilne inicijative provodi uz partnere – SOS iz Virovitice, te Savez za pravedno društvo iz Bjelovara i IKS iz Petrinje, održana je radionica na temu odgovornog odnosa svakog od nas prema okolišu u kojem djelujemo i živimo, a unutar tematskog programa “Emisija za prirodu”. Radionica je naslovljena “Kutak za recikliranje”, a obuhvatila je prezentaciju o održivom razvoju, otpadu kao resursu te mnoštvo kreativnih reciklažnih primjera diljem svijeta, koji su odmah pretvoreni u praktični rad – stvaranje kutka za recikliranje od recikliranih ambalažnih kutija prikupljenih u jednom trgovačkom centru.
Koordinatorica stručnog tima i ravnateljica vrtića te odgajateljice iz eko-tima provele su nas vrtićem koji je prepun didaktičkih, samostalno napravljenih recikliranih modela i sustava, kao što su primjerice svjetlosno kazalište, reciklirana igra čovječe ne ljuti se, glazbeni kutak i mnoga druga pomagala, sve izrađeno od recikliranih materijala.
Ne moramo ni napominjati da u cijelom vrtiću postoji odvajanje otpada i ostvarena je suradnja s jednom lokalnom tvrtkom koja od vrtića otkupljuje papir za recikliranje te na taj način vrtić prikuplja nešto sredstava za svoje potrebe. Razinu ekološke osviještenosti i zadanih kriterija provjerava dječja eko-patrola, a tete kažu da je – stroga!
Vrtić je okružen prekrasnim zelenim prostorom u kojem su u suradnji s roditeljima (koji uvelike sudjeluju u donacijama materijala i radionicama) posađeni cvijeće, nešto voćaka i drveća, a planira se i vrt ljekovitoga bilja. Također, obećali smo našu pomoć u edukaciji kompostiranja, koje je nužno kako bi nadopunilo cjelovito ekološko usmjerenje vrtića i riješilo 60% organskog materijala koji je moguće pretvoriti u kompost i time vratiti u prirodne tokove.
Dječji vrtić Cvrčak primjer je kako je moguće mnogo napraviti uz kreativnost i zajedništvo u pozitivnoj viziji, a nadamo se da će ovakvi pozitivni primjeri uskoro početi još više prelijevati svoje dobro djelovanje u lokalnoj zajednici prekrasnog gradića Virovitice i da će postati izvor znanja za ostale dionike zajednice.

- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva