CCI i Zelenica u posjetu španjolskoj zadruzi Hortigas

Trenerica Centra za civilne inicijative za održivi razvoj i dobru ekonomiju te predstavnici ostalih udruga iz Otvorene platforme Zelenica posjetili su Granadu (i obližnje mjesto Durcal) i zadrugu Hortigas koja već 15-ak godina djeluje na području Granade.

Zadruga je neformalna inicijativa građana i pravno temelji svoj rad na neprofitnoj organizaciji i broji oko 150 članova koji jednom tjedno dobivaju zelene košarice, čija je vrijednost 25 ili 50 EUR mjesečno. Članovi su obavezni barem jednom mjesečno pomagati u radovima na polju, a sredstva se koriste za održavanje strojeva, najam kuće i zemljišta i troškove zaposlenja troje ljudi koji u poljima stalno rade te brigu o zadružnoj radnoj životinji – muli – koja je smještena kod lokalnog mještanina koji ima svoje konje te ju je smjestio u zamjenu za organski uzgojenu hranu.

Prilikom ovog posjeta pet volonterki Zelenice pomagalo je u radovima na polju, te razmjenjivalo iskustva i znanja iz područja permakulture, urbanog vrtlarenja, društvenog organiziranja i tranzicijskih inicijativa.

Upoznali smo i grupu Granada in Transition, koja je pokrenula vlastiti kokošinjac i naučili ponešto o arapskom sustavu navodnjavanja koji je u ovom području jako popularan te je ostao kao povijesno naslijeđe (uz arhitekturu, hranu…).

Sudjelovali smo također na zabavi (fiesti) u svrhu prikupljanja novca za popravak kombija zadruge Hortigas, a posjetili smo i njihovu Eko tržnicu koja se svake prve subote u mjesecu organizira u centru Granade.

Želimo mnogo uspjeha našim novim španjolskim prijateljima i svakako ćemo ostati u kontaktu!

- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva