PRECEDE projekt dovršio posjetom Vukovaru i Vinkovcima

Na samoj završnici projekta PRECEDE, kojemu je zadnji dan provedbe 30.11.2016. godine, Centar za civilne inicijative je u sklopu projekta organizirao posjet vrtićima-partnerima u Vukovaru i Vinkovcima te tom prilikom predstavio zbornik akcijskih istraživanja “Tolerancija se uči od ranog djetinjstva” u DV Kosjenka, u Vinkovcima, 22.11.2016.

Dan prije predstavljanja, iskoristili smo ovu priliku kako bismo posjetili vrtiće Vukovar I i Vukovar II, koji su obuhvaćeni akcijskim istraživanjem prikazanim u Zborniku, a vodila ga je odgajateljica Dubravka Sabo iz DV Vukovar I, pod naslovom “Perspektive zajedničkog dječjeg vrtića u gradu Vukovaru”. Naime, u tom gradu je u sklopu mirne reintegracije stanovništva u poslijeratnom periodu postavljen sustav odvojenih vrtića za manjinu srpske nacionalnosti i većinske nacionalnosti, a u dijelu objekata se vrtići nalaze u istom prostoru. Time u suživotu dolazi do određenih problemskih situacija, a istraživanje se bavi upravo potragom za odgovorima vezanim uz želje roditelja čija djeca idu u vrtiće.

Oba su nas vrtića srdačno dočekala i ugostila, a potom i provela kroz svoje prostorije i prostore zelene površine izvan vrtića. Mnogo je truda i predanog rada uloženog u rad s djecom, a to je najbolje vidljivo na fotografijama koje smo snimili prilikom posjeta.

Idući dan, 22.11.2016. godine organizirali smo uz pomoć DV Kosjenka u Vinkovcima predstavljanje zbornika “Tolerancija se uči od ranog djetinjstva”, pred okupljenim stručnjacima i praktičarima u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Svoja akcijska istraživanja predstavili su nakon pozdravne riječi direktorice DV Kosjenka, Vlatke Kraljević i uvodnog izlaganja o projektu PRECEDE predsjednice CCI-a i koordinatorice projekta, Mirele Despotović, Dubravka Sabo iz DV Vukovar I, Nina Radović i Hani Mohorovičić iz DV Vladimira Nazora iz Kastva i Grada Kastva, zatim Pavica Krolo Henč iz DV Vrbik iz Zagreba i Željka Mazzi, iz Centra za edukaciju i savjetovanje Iskra iz zagrebačkog naselja Novi Jelkovec, koja je prestavila projekt “Šarene cipelice naše zajednice” koji je provela u sklopu darovnog natječaja unutar PRECEDE projekta prošlog ljeta.

Svi su okupljeni dobili primjerak Zbornika, a također su potpisali Deklaracije za djecu kojima se priključuju onima koji su se potpisom obvezali da će djelovati i podržavati rast djece u prihvaćanju različitosti i podršku onima kojima je pomoć potrebnija.

Bio je ovo zaista lijepo i bogato finale četverogodišnjeg projekta PRECEDE, a svima nam ostaje želja da i dalje njegujemo izgrađenu PRECEDE mrežu, kako onu u Hrvatskoj, tako i regionalnu, s našim partnerima iz drugih zemalja uključenih u PRECEDE, kako bi ova prevažna tema i dalje ostala u fokusu djelovanja.

Hvala svim našim partnerima i suradnicima na četiri godine zajedničkog rada, podrške i odličnih rezultata u projektu PRECEDE!

 

- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva