Osnivanje, organiziranje i upravljanje udrugom, zadrugom i obrtom za pružanje socijalnih usluga

U sklopu projekta KOD KUĆE JE NAJBOLJE – Socijalne usluge u zajednici za stare i nemoćne, kojemu je nositelj Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RCT) iz Zagreba, te koji je dovršen u studenome 2015. godine, a cilj mu je bio prevencija, institucionalizacija i socijalno uključivanje starih i nemoćnih osoba koje žive u udaljenim ruralnim krajevima Pounja i unapređivanje socijalnih usluga u zajednici usmjerene starim i nemoćnim osobama.

Povećanje kapaciteta lokalnih profesionalnih i neprofesionalnih pružatelja socijalnih usluga za planiranje, organiziranje i pružanje socijalnih usluga je jedan od očekivanih rezultata ovog projekta, pa je bilo planirano unaprijediti znanja i vještine postojećih i potencijalnih pružatelja socijalnih usluga o modelima udruživanja radi pružanja usluga u zajednici, relevantnim propisima te o organizaciji u upravljanju uključujući financijsko.

Centar za civilne inicijative je tim ciljem proveo je šestodnevni trening organiziran u tri modula, svaki u trajanju od dva radna dana, za terenske koordinatorice i njegovateljice osposobljene i uključene u pružanje socijalnih usluga starim i nemoćnim osobama na terenu u okviru projekta “KOD KUĆE JE NAJBOLJE – Socijalne usluge u zajednici za stare i nemoćne, kao i za druge pružatelje socijalnih usluga u lokalnim zajednicama”.

Ciljevi treninga bili su povećati znanje sudionika edukacije s područja zakonskih propisa i prakse vođenja udruga, zadruga i obrta u području provođenja socijalnih usluga u lokalnoj zajednici; povećati znanje sudionika edukacije u području udruživanja kao i uočavanje prednosti i nedostataka različitih oblika udruživanja u udrugu, zadrugu ili obrt; povećati znanje i razumijevanje te praktične vještine sudionika u osnovama upravljanja i organizacije posla udruga, zadruga i obrta te; povećati znanje i vještine pripreme projektnih prijedloga i izrade poslovnih i financijskih planova.

Trening je proveden od 23. travnja do 29. svibnja 2015. u Hrvatskoj Kostajnici i u ovom priručniku nalaze se sve relevantne informacije i zaključci nastali tijekom interaktivnih radionica.

Vjerujemo da će ovaj priručnik biti koristan i ostalim organizacijama civilnoga društva koje bi željele ojačati djelovanje svoje organizacije i postići potpuno ili djelomično samofinanciranje.

Priručnik
- Mirela Despotović
POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Nove objave

Kategorije

POLITIKA KVALITETE

CCI primjenjuje sustav upravljanja kvalitetom u procesima usmjerenim organizacijama civilnog društva, dionicima lokalne zajednice i inicijativama građana.

Program regionalnog razvoja civilnoga društva